Sunday, January 30, 2011

Serendipity

Serendipity, fortunate discoveries by accident.

 
Serendipity is making fortunate discoveries by accident. Especially when one is looking for something unrelated, these lucky events can occur. In our daily life, sometimes we come across fortunate findings that makes us wonder. Usually, we phrase this as coincidence. Also in Physics and Science, in particular in fields as pharmacology and chemistry, there have been quite a few serendipitous discoveries. A famous example is Alexander Flemings discovery of penicillin. 



A creative serendip link

Links related to serendipity:
Rodin's The Thinker & 20 microns lasered sculpture

(I'm thinking about spending a blogpost about thinking)

Serendipity, fortunate findings makes us wonder.

Serendipity, mistakes are the portals of discoveries

Famous serendipitous examples:
  • The organic chemist Kekulé had a vision of a snake forming a circle, which led to his solution of closed chemical structures such as the cyclic compound benzene.
  • While the chemist Louis Pasteur was investigating the properties of sodium ammonium tartrate, he managed to separate the two optical isomers of the salt. His luck was twofold: it turned out to be the only racemate salt with this property and the room temperature at that day was just below the seperation point.
  • A chemist unintentionally, absorbed a small amount of LSD upon investigating it's properties, and had the first trip in history.
  • The observation of an apple falling from a tree, by Isaac Newton, was at the basis for a theory about the nature of gravitation. 
  • The discovery of X rays by Wilhelm Roentgen as radiation that could pass a lighttight cover.
  • Astronomers discovered the rings of Uranus from an observation of periodic brief disappearance of view.
  • During the repair of the Star Scan Machine, there was time to inspect photographic plate with the same "defects", a bulge in the planet's image which was actually the moon Charon of Pluto.
  • While searching for a nonconducting material, superconductivity was found  instead.
  • Inkjet printers were invented by accidently putting a hot iron on a pen, the ink was ejected from the pen's point a few moments later.
  • The microwave oven was invented after a peanut candy bar in a men's pocket was melted after exposure with radar waves.
  • Columbus was looking for a new way to India and landed in the America's.

Serendipitous example in our laboratory:
closed and open conformation of the PITP protein
For quite a number of trials we failed in improving the X-ray diffraction quality for crystals from a phospholipid-binding transfer protein in order to solve its molecular structure. Finally, we came up with the idea to exchange the bound lipid with a modified lipid having bromine as heavy atom to accomplish phasing. Phasing is essential to solve the crystal structure of a protein with low sequence homology. In the meantime the competitors scooped us by succeeding in solving the structure of the natural phospholipid containing protein (closed holo-form). Luckily, in a later stage, we revealed that the protein was not able to accomodate our modified phospholipid at all, probably due to steric hindrance. Nevertheless, we succeeded in elucidating the crystal structure of this phospholipid free protein (open apo-form), that turned out to be a representative model for the interesting membrane-bound conformation of the protein (see apo-PITP). In view of understanding the role of the  phospholipid binding protein, the model for phospholipid binding and membrane association had major implications for its function: from closed for transport to open for exchange. An example of fortunate discovery by accident.

Cybernetic serendipity, an exhibition of computer art
Serendipity, the art of making happy discoveries

Tuesday, January 18, 2011

Wereld Vrijheid

NL Vrijheid in de wereld.

Vrijheid blijft wereldwijd achteruit gaan (NU.nl) - In de hele wereld was vorig jaar (2010) sprake van een achteruitgang op het gebied van burgerlijke, politieke en economische vrijheid. Niet zo verwonderlijk dat de vrijheidslijst wordt aangevoerd door West-Europa en Noord-Amerika. Nederland krijgt de hoogste en maximale score, zowel op het gebied van politieke rechten als van burgerlijke vrijheden. Er moet echter een kanttekening geplaatst worden bij de dreigende vervolging van journalisten en bloggers die in teksten en tekeningen karikaturen maken over moslims. Rusland en Iran zijn samen met onder meer China, Egypte en Venezuela voorbeelden van hoe het niet moet. Negen landen krijgen de laagst mogelijke score, waaronder Myanmar (Burma), Libië, Noord-Korea, Somalië en Sudan.


Onze vrijheid wordt gevierd op bevrijdingsdag 5 mei. DJ Isis en Ellen ten Damme zijn ambassadeurs van de vrijheid. Zij willen met festivals meer aandacht vragen voor vrijheid. In 2009 vierden ze de vrijheid met een speciale act. Ze benadrukken dat als er geen oorlog heerst het niet altijd betekent dat je vrij bent. Vrijheid kan bijvoorbeeld evengoed beperkt worden door een baas of een dictator. Volgens ten Damme is vrouwenonderdrukking een waste of talent en aan de orde van de dag. Isis beweert dat je vaak denkt dat je in vrijheid leeft, maar dat is volgens haar meestal niet helemaal waar. Bovendien is ze van mening dat je niet altijd zegt wat je denkt en je niet altijd doet wat je wilt, rekening houdt met anderen en je mening en je humeur afstemt op deze personen. Het is helemaal niet erg om, zelfs niet in vriendschappen, het niet met elkaar eens te zijn. Vrij zijn is volgens haar bewust mogen en kunnen kiezen, en zo je eigen leven te vormen.


Commentaar:
In Nederland hebben we al generaties lang geen oorlog, kennen we geen onderdrukking, is er nog steeds persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Zelfs in Europa is persvrijheid niet vanzelfsprekend (zie NU.nl - D66 wil Europese waakhond persvrijheid). Tot op zekere hoogte mogen we denken, zeggen, schrijven, twitteren en bloggen wat we willen. De normen van een beschaafd land bepalen de grens. Zolang we ons niet beledigend, kwetsend of discriminerend uiten mag en kan in principe alles. Een groot goed, waar we dankbaar voor en trots op mogen zijn. Ondanks de minder tolerante houding van het afgelopen decennium moeten we er naar streven om onze naam als tolerant volk weer te verdienen in de wereld. Een volledig doorgevoerde democratie zal echter niet voor iedere cultuur geschikt zijn. Wel zouden we als voorbeeld kunnen dienen en daardoor een substantiële bijdrage kunnen leveren aan een gemeenschappelijke inspanning voor vrijheid in andere delen van de wereld.

Friday, January 14, 2011

Dopamine

NL Dopamine.

Waarom een blogpost over dopamine? 
De laatste tijd wordt er steeds meer bericht over experimenten waarbij dopamine een belangrijke rol lijkt te spelen. Zo blijkt luisteren naar muziek de aanmaak van deze genotstof in het brein te kunnen stimuleren. Een ander onderzoek toonde aan dat als er 'Liefde' in het spel is, er veel aktiviteit aanwezig is in de zogenaamde beloningsgebieden van het brein waarin dopamine wordt afgegeven. Hierbij kunnen er delen van de hersenen uitgeschakeld raken of kan zelfs een gedeelte van het brein worden geblokkeerd. Dopamine speelt dus een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. De beloningsgebieden zijn blijkbaar gevoelig voor de aanwezige hoeveelheid van de genotstof dopamine. Helaas blijkt een onbalans in de aanmaak van dopamine een nadelige rol te spelen bij ADHD, schizofronie en de ziekte van Parkinson. Het leek me daarom de moeite waard om er iets in deze blogpost over te vermelden.

Volgens Wikipedia is dopamine is een verbinding die fungeert als neurotransmitter (en soms als hormoon) op diverse plaatsen in het lichaam. Het komt in het menselijk en dierlijk organisme ook voor als precursor van de hormonen adrenaline en noradrenaline. Het speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Positief affect, zoals een prettig gevoel na beloning, blijkt een gunstige uitwerking te hebben op cognitieve prestaties. Volgens de theorie van Ashby speelt hierbij een circuit in de hersenen een rol waarbij dopamine wordt vrijgemaakt in de basale ganglia en vervolgens getransporteerd naar de frontale hersengebieden. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een tekort aan dopamine. Ook bij ADHD is er waarschijnlijk sprake van een onbalans van dopamine. Dopamine speelt tenslotte ook een rol bij schizofrenie.

Muziek zorgt voor aanmaak genotstof in brein (NU.nl en Columnary).
Mensen kunnen intens genieten van het luisteren naar muziek, omdat er onder invloed van muziekklanken dopamine wordt aangemaakt in het menselijk brein.
 

Als mensen zich laten meevoeren door een mooi stuk muziek, of genieten van een specifiek muzikaal moment, worden die gevoelens zeer waarschijnlijk veroorzaakt door dopamine. Deze ‘genotstof’ die ook vrij komt onder invloed van seks, drugs en cafeïne, wordt vrijwel direct aangemaakt in het brein bij het luisteren naar muzikale klanken.
- Kippenvel: Tijdens een onderzoek, waarbij hersenscans werden gemaakt van mensen die naar muziek luisterden bleek dat er tijdens deze momenten buitengewoon veel dopamine werd geproduceerd in de 'beloningscentra' van hun hersenen.
- Hoogtepunten: De aanmaak van de genotstof nam al toe in de vijftien seconden die vooraf gingen aan de muzikale hoogtepunten. Maar ook als de proefpersonen luisterden naar muziek die niet onmiddellijk voor een kippenvelmoment zorgde, kwam er dopamine los in hun brein. De resultaten van het onderzoek suggereren dat ook mensen die wel genieten van muziek maar geen kippenvel krijgen, de effecten van dopamine ervaren.       
- Instrumentele muziek: Bij de studie werd alleen gebruik gemaakt van instrumentale muziek. Daarmee is volgens de wetenschappers aangetoond dat de aanwezigheid van zang en songteksten niet noodzakelijk is om de productie van dopamine te stimuleren.
 
Liefde blokkeert gedeelte van brein (NU.nl).
Als verliefde mensen naar hun partner kijken, worden er delen van hun hersenen uitgeschakeld.

Er is gebleken dat liefde inderdaad echt 'blind' maakt. Passionele romantische liefde wordt meestal geactiveerd door visuele input en zorgt voor een allesoverheersende en gedesoriënteerde staat. Verder bleek dat er een specifiek patroon van hersengebieden actief werd als de proefpersonen keken naar hun geliefde. Vooral de zogenaamde beloningsgebieden waarin dopamine wordt afgegeven, vertoonden veel activiteit. 

Uit een ander onderzoek naar het effect van vrouwentranen op mannen blijkt dat niet dopamine maar feromonen (chemische stoffen die boodschappen overbrengen tussen individuen van eenzelfde soort) betrokken zijn. 

Extraverte mensen zijn creatiever (NU.nl).
Een extraverte persoonlijkheid is een voorwaarde voor het presteren bij het uitvoeren van creatieve taken. Gemiddeld genomen wordt er meer van de ‘genotstof’ dopamine aangemaakt in de hersenen van niet-introverte personen. Als ze daarbij ook nog in een goede stemming of flow verkeren, bereikt de productie van dopamine en het creatieve denkvermogen een maximaal niveau.  

Links: 

Thursday, January 13, 2011

Opkomst van China

NL China, markteconomie in opkomst.

China behoort tot een van de vier snelst economisch groeiende landen, de zogenaamde BRIC landen (Brazilie, Rusland, India, China). Ook Mexico, Indonesie, Turkije en Korea zitten in de lift. Het is evident dat het van belang is om voorbereid te zijn op de rol die China op de wereldmarkt gaat spelen. Een belangrijk aspect daarbij is het cultuurverschil tussen China en de westerse wereld. Om niet de aansluiting te missen zou Nederland meer aandacht moeten hebben voor China, te beginnen bij het onderwijs. 
NU.nl januari 2011 - Door investering in onderwijs, onderzoek en innovatie zou Nederland weer in de top vijf van kenniseconomieën moeten komen. Alleen dan kan ons land concurreren met bijvoorbeeld China en India en welvarend blijven. Geld dat de overheid verdiende met de verkoop van aardgas (de zogenaamde FES gelden) werd voorheen onder meer in onderzoek en innovatie gestoken. Nu niet meer en wordt er dus eigenlijk bezuinigd volgens voorzitter van de Kennis- en Innovatie Agenda (KIA) Alexander Rinnooy Kan. Voor actuele informatie over spoeddebatten universitaire bezuinigingen, zie blog Landelijke Beta-Actie.

Qin Shi Hunagdi - De Eerste keizer van China -Buitenhof 2 januari 2011 - "De eerste uitzending van Buitenhof in 2011 gaat over de opkomst van China. Dat land is hard op weg de grootste economie ter wereld te worden en laat zich ook politiek steeds sterker gelden. Maar volgens Kristofer Schipper, de 'grand old man' van de Nederlandse sinologie en Taoïstisch meester, dreigt Nederland de aansluiting met China te missen. Hebben wij wel voldoende belangstelling voor de ontwikkelingen daar? In Buitenhof een interview met Schipper over het totaal andere waar China voor staat en welke kennis leidt tot een beter begrip."

"En een debat over wonen en werken in China. Met internetondernemer Marc van der Chijs, die in Sjanghai de succesvolle website Tudou.com lanceerde (de Chinese YouTube), oud-correspondent Bettine Vriesekoop die komende maand het boek 'Duizend Dagen in China' publiceert en advocaat Jurjen Groot die in China Nederlandse bedrijven adviseert. Verder de eerste column van juriste/publiciste Naema Tahir."

Commentaar: 
Nederland dreigt de aansluiting met China te missen. 
  1. Directe relaties tussen China en Nederland bestaan sinds de zeventiende eeuw. Een goede naam hadden wij als Hong Mao ='Roodhoofden' echter niet, want het beeld dat de gemiddelde Chinees van de koloniale Nederlander heeft is er een van de roofzuchtige barbaar, een beeld dat helaas niet veel afwijkt van de historische realiteit. 
  2. De laatste jaren kan men echter spreken van grote bloei in de Nederland-Chinese betrekkingen, vooral op het gebied van handel en culturele uitwisseling. De aantrekkingskracht, die China vanwege de grote economische groei van de laatste tijd op Nederland en met name Duitsland uitoefent speelt daarbij een belangrijke rol.  
  3. Voorwaarde voor het behouden van deze positie is wel dat we voldoende belangstelling moeten tonen voor de ontwikkelingen in China. Met name inspanningen om de taal en cultuur eigen te maken is van essentieel belang. Nederland loopt daarbij helaas achter op andere landen in Europa. Er is onvoldoende onderwijsaanbod, wat blijkt uit het feit dat Chinees alleen in Maastricht en Leiden als studie kan worden gevolgd. In Frankrijk bijvoorbeeld is het leervak Chinees de tweede buitenlandse taal op de middelbare school. 
  4. Vooral de chinese taal kan niet los worden gezien van kennis van de cultuur. Als er niet op korte termijn voldoende wordt geinvesteerd in de chinese taal en cultuur dreigt Nederland de aansluiting met China te missen. Dat zou een gemiste kans zijn, vooral omdat China zoveel te bieden heeft en zeker niet enkel en alleen op economisch gebied.
Geld is niet alles wat telt in China
Enkele tips voor etiquette bij het zakendoen in China
  • Op zijn Hollands te werk gaan en snel even knopen doorhakken werkt niet in China. Chinezen hechten veel waarde aan het opbouwen van een langdurige, persoonlijke relatie. 
  • Chinezen zijn ook harde en taaie onderhandelaars. Niets gaat vanzelf, maar alles is mogelijk. Contacten en onderhandelingen vragen om tactisch optreden en veel geduld. Bescheidenheid wordt op prijs gesteld en het is verstandig om niet alle informatie weg te geven in de verkenningsfase.
  • Chinezen denken in termen van wederzijds voordeel, ga hier ook altijd van uit in de onderhandelingen. Een positieve benaderingswijze is in China erg belangrijk. “Chinezen zeggen wel: u kunt investeren, maar wij willen uw technologie”
  • Een Chinese zakenrelatie zal niet snel toegeven dat hij of zij iets niet begrijpt. Hij zal ook nooit direct nee zeggen, er is geen woord voor.
  • Chinezen vinden het belangrijk dat u betrouwbaar bent en ook dat u consistent bent in wat u zegt. Dit geldt voor afspraken tijdens de onderhandelingen, maar ook in de omgang.
  • Juich niet te vroeg. Pas wanneer het contract is getekend beginnen de echte onderhandelingen.

Links:

Wednesday, January 12, 2011

Hemelfoto en Kepler-10b

NL Grootste hemelfoto ooit. (NU.nl)


11 januari 2011. "Astronomen presenteren grootste hemelfoto ooit. Tijdens de bijeenkomst van de American Astronomical Society in Seattle (VS) is de grootste digitale kleurenfoto gepresenteerd die ooit van de hemel is gemaakt. De foto telt meer dan een biljoen beeldpunten en is samengesteld uit miljoenen afzonderlijke opnamen die het afgelopen decennium zijn genomen in het kader van de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) - een grootschalige verkenning van de sterrenhemel. 

De komende jaren zullen de afstanden tot meer dan een miljoen sterrenstelsels worden gemeten. Deze tijdrovende klus moet uitmonden in een gedetailleerde driedimensionale kaart van het ons omringende heelal. De hoop bestaat dat deze 3D-kaart meer inzicht zal geven in de donkere energie - de mysterieuze kracht die het heelal versneld laat uitdijen."

NL Kepler-satelliet ontdekt zijn eerste rotsachtige planeet. (NU.nl)


Artist concept of Kepler-10b
11 januari 2011. "De planeet - die de aanduiding Kepler-10b heeft gekregen - is slechts 1,4 keer zo groot als de aarde en daarmee de kleinste die ooit buiten ons zonnestelsel ontdekt is. Kepler maakt gebruik van een gevoelige lichtmeter om de kleine helderheidsafname te kunnen meten die optreedt als een planeet vanaf de aarde gezien vóór zijn moederster langs beweegt."  

Links: *sNASA-video  

Friday, January 07, 2011

ABCvanMeditatie

NL Mediteren zonder voornemens.


ABCvanMeditatie: Het nieuwe jaar is begonnen. Januari is de maand van de goede voornemens. Wie herkent zich er niet in? Vaker willen mediteren, jezelf beter leren ontspannen, je concentratievermogen willen verbeteren, meer jezelf zijn, beter leren loslaten, meer in het nu willen leven, gezonder en vitaler willen zijn, beter leren te communiceren, meer in balans zijn, authentieker worden, nog succesvoller willen zijn, de baas worden over je gedachten, gemakkelijker je doelen bereiken, niet meer in dezelfde valkuilen willen vallen, ontdekken wat je nu echt wilt, meer met je gevoel in contact willen komen, je potentieel verwezenlijken, minder gedachteactiviteit willen hebben, er alles uit willen halen, creatiever worden, minder door je omgeving geleefd worden, blokkades willen helen, vaker een momentje voor jezelf kunnen creëren, meer willen kunnen geven, minder moeten, jezelf meer accepteren, gelukkig willen zijn en verlicht willen worden. Wie herkent deze thema's en voornemens niet bij zichzelf?



Tot voor enkele jaren geleden bracht het woord mediteren bij velen opgetrokken wenkbrauwen, hocus-pocus gevoelens en soms ook kriebels teweeg. Wat velen niet wisten is dat het o.a. bij mediteren om de kunst van de mentale kracht en zelfbeheersing gaat. Dat we mediteren gebruiken om meer van het leven te genieten omdat we door te mediteren bewuster en relaxter worden. Dat we bij meditatie er naar streven om minder op de 'automatische piloot' te leven, meer tijd in het NU ofwel het moment doorbrengen en bovenal om oplettender te zijn. Het leven is fantastisch, maar we moeten het nog wel even zien! In de huidige maatschappij waarin we steeds drukker en drukker zijn, worden onze hersenen onophoudelijke gebombardeerd met stimuli en krijgen we een steeds grotere behoefte aan ontspanning en rust. Meditatie kan ons hierbij van groot nut zijn en het is dus niet verwonderlijk dat het de laatste tijd zelfs hip begint te worden om te mediteren!


NU.nl 24 januari 2011. Meditatie kan al op korte termijn leiden tot structurele veranderingen in het menselijk brein. Met name de grijze hersenmassa in de hyppocampus blijkt toe te nemen. De dichtheid van de amygdale neemt juist af, wat een positieve uitwerking heeft op zowel angst als stress. Meditatie roept een gevoel op van rust en lichamelijke ontspanning. Bovendien claimen beoefenaars dat ze ook cognitieve en psychologische voordelen ervaren.

NU.nl 28 januari 2011. Mannen en vrouwen die gemakkelijk voor een ander vallen terwijl ze al een relatie hebben, hebben minder controle over een bepaald gebied in de hersenen. Het gebied dat de zelfregulering bepaalt bevindt zich in het voorste gedeelte van de hersenen en bepaalt de mate van cognitieve controle van mensen. Training door het maken van testjes, meditatie of oefening met 'mindfulness' (een bepaalde manier van denken), hebben een gunstige invloed op de zelfregulering.


 Meditatie quotes
  • Many of us have been taught to believe that we are valued for what we do, not just for who we are. “Doing” is important, but to keep life in balance, we also need time to just “be”.' - Henry David Thoreau
  • ‘Meditation is not to escape from society but to come back to ourselves and see what is going on.’ - Thich Nhat Hanh
  • ‘I hope the fans will take up meditation instead of drugs.’ - Jimmy Page van de rockband Led Zeppelin
  • 'Als je terugkeert naar de wortels vind je de zin ... Maar als je uiterlijkheden najaagt mis je de bron'

De Alchemist - Paulo Coelho
De Andalusische schaapherder Santiago koestert van jongs af aan maar één wens: reizen, alle hoeken van de wereld onderzoeken en dan eindelijk te weten komen hoe die in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een queeste. Na vele omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist. Deze beschikt niet alleen over grote spirituele wijsheid, hij kent ook de diepten van het hart waarin de laatste waarheden over onszelf verscholen liggen. Als nomaden dolen wij schijnbaar verloren door een eindeloze woestijn om ten slotte die plek te bereiken waar ook ons hart zich bevindt. Paulo Coelho is een mondiaal fenomeen. Zijn werk gaat in miljoenen exemplaren over de toonbank en is in meer dan dertig talen vertaald. Van 'De alchemist' zijn wereldwijd al rond 6 miljoen exemplaren verkocht. 
1. "Van de Latijns-Amerikaanse schrijvers wordt alleen Gabriel Garcia Marquez meer gelezen dan Paulo Coelho." - The Economist. 2. "'De alchemist' is een hedendaagse versie van 'De kleine prins'. Een magistraal eenvoudig boek." - Miload Pavic. 3. "Paulo Coelho kent het geheim van de literaire alchemie." - Kenzaburo Oë

Link en bron: ABC-van-Mediatie.nl
 

Wednesday, January 05, 2011

Joost Conijn

NL Met zelfgemaakt vliegtuig naar Afrika.


'All you need is a desire for a better life and a willingness to work for it.'


SCCA: Joost Conijn is a 29 year old Dutchman, who likes to travel. Even more - he likes to construct his vehicle by himself. Last year, for instance, he spent several months constructing a plane, which he later on exhibited on the De Fabriek roof in Eindhoven. Then he took his plane to the Sahara desert where he also tried it out. Joost Conijn is an artist. With the aid of his co-workers he filmed the entire procedure - from making the plane, the trip to Morocco and the flight in the desert - and made a 28 minute video documentary Airplane

Zelfgemaakt vliegtuig
Uitzending gemist - 8 oktober 2010: Bijna vier maanden trok kunstenaar Joost Conijn met zijn zelfgebouwde vliegtuig OK-NUL 43 door Afrika. Hij vertrok 28 mei vanuit Lelystad, waarna hij tussenstops maakte in België, Frankrijk, Spanje, Marokko en zo verder Afrika in vloog met als eindbestemming Nairobi, Kenia. Gisteren (7 oktober 2010) is hij teruggekomen naar Nederland. Joost Conijn vertelt over zijn ervaringen die hij met zijn vliegtuigje al reizend door het Afrikaanse continent opdeed. Eerder in 2000 kwam zijn film Vliegtuig uit waarin hij met een zelfgemaakt vliegtuigje opsteeg in de Sahara. Later bouwde hij een auto van hout die niet alleen gemaakt was van hout, maar er ook op rijdt. Deze auto is geïnspireerd op voertuigen die techneuten in de oorlog maakten wanneer de brandstof op raakte. Met deze auto reisde hij door Oost-Europa en maakte de film Hout auto

Houtauto

Reizen met Joost Conijn (Daan Sleiffer) - 3 mei 2007:  
Op reis met de auto: Niet naar Zuid-Frankrijk maar naar Albanië. Geen leasewagen met onbeperkte kilometers en een tankpas, maar een zelfgebouwde auto die op hout loopt. Joost Conijn doet het. Conijn bouwde een hek in de woestijn dat mechanisch opende als hij er met zijn auto op af reed. 
Cést une Hek
Hij bouwde vliegtuigen waarmee hij opsteeg in Marokko en neerstortte in Tsjechië. En al deze avonturen filmde hij. De films van Joost Conijn waren te zien in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen. De houtauto en het verongelukte vliegtuig zijn deel van de permanente collectie. En alles is na te beleven in het boek IJzer en Video.
Houtjes hakken: Conijn en de houtauto reisden door afgelegen, beboste delen van Oost-Europa, waar genoeg brandstof voor handen is om de motor draaiende te houden. In de film ziet dat er zo uit: Een drietal vrouwen in gebloemde rokken en hoofddoeken slaat met lange stokken vruchten uit de boom. Ze verstaan de blonde Nederlander niet maar delen hun eten met hem. Daarna helpen ze zijn houten auto duwen. Er verschijnt een menigte mannen die nieuwsgierig toekijkt hoe de reiziger zijn houtauto aan de praat probeert te krijgen. Ze helpen. Hakken houtjes en regelen een vuurtje. Niemand heeft haast en Joost al helemaal niet. Zodra zijn auto weer draait, gaat het snel genoeg, langzaam hobbelend naar het volgende avontuur. Naar het hart van Chernobyl bijvoorbeeld.
Over doen: ‘Kunst hoort in de eerste plaats iets te zijn wat je doet,’ schrijft Conijn in zijn boek IJzer en Video. Foto’s van zijn projecten, videostills, een krantenknipsel in het Moldavisch, e-mails van geïnteresseerden die zijn avonturen volgen, en de verhalen van Conijn zelf. IJzer en Video is een prachtig plakboek over bouwen en reizen. Over doen. De reiskunst van ijzer- en videoartiest Joost Conijn zal mij dankzij de films en dit mooie boek altijd blijven inprenten dat het ook anders kan.



Radio 1 Kunststof - 6 maart 2007: Hij plaatst een poort in de woestijn die automatisch opent als hij er met zijn auto op afrijdt. Stijgt met een zelfgebouwd vliegtuig op in de Sahara. Reist met een op hout gestookte auto door Rusland tot in de zone van Tsjernobyl. Filmt een jaar lang zijn buurtkinderen aan de rand van de beschaving. Het adagium van kunstenaar Joost Conijn is doen. Een plan, een reis, een film, bewust onbevangen gaat hij het avontuur aan. Museum Boijmans van Beuningen organiseerde de eerste grote Nederlandse solotentoonstelling over het werk van deze man.


Digischool - 20 oktober 2004: Kunstenaar Joost Conijn bouwde een achteruitrijfiets, reisde naar Afrika "om midden in de woestijn een hek te plaatsen dat automatisch opent wanneer een auto het nadert" en twee jaar geleden steeg hij met een uit onderdelen van onder andere een fiets, een kruiwagen en een motor zelfgebouwd vliegtuig op van het dak van kunstenaarsinitiatief De Fabriek in Eindhoven. Joost vertelt: "Mijn werk begint bij de onbedwingbare wil me te verplaatsen en gaat over het eigenhandig maken van mogelijkheden, het verwezenlijken van plannen, het alles in werking zetten voor een volkomen moment." Centraal in zijn werk staat de vraag waar de mens stopt en de machine begint. Grenzen worden verlegd en projecten die onmogelijk lijken, worden gerealiseerd. Experiment, risico en innovatie zijn sleutelwoorden in zijn werk. Joost Conijn zegt van kinds af aan iedere gelegenheid aangegrepen te hebben om te reizen. Dit resulteerde onder andere in een fietstocht naar India na zijn middelbare schooltijd. De fascinatie voor het zich verplaatsen bereikte december 1999 een climax toen Joost Conijn met zijn zelfgebouwde vliegtuig het luchtruim koos. Dit vliegtuig bouwde hij in 1999 op het dak van het kunstenaarsinitiatief De Fabriek in Eindhoven. Ook deze machine bestaat uit verschillende onderdelen afkomstig van onder andere een fiets, kruiwagen en motor met als complementerend onderdeel de kunstenaar zelf als piloot. Een jaar later, in de herfst van 2001, reed Joost Conijn rond in een op hout gestookte, houten auto. Het is een methode die uit de tweede wereldoorlog stamt en waarbij de auto hout als brandstof gebruikt. Die auto staat nu geparkeerd in de museumtuin van het Centraal Museum. De kunstenaar Joost Conijn zette met deze auto koers richting de bossen van Oost Europa, raakte verzeild in onherbergzame gebieden en verbleef onder andere  twee dagen in Tsjernobyl.


Boek van Joost Conijn: Ijzer en Video.

Het adagium is doen. Helemaal gaan: een plan, een reis, een film. Bevlogen, bewust onbevangen. Joost Conijn plaatst een poort in de woestijn die automatisch opent. Stijgt op in een zelfgebouwd vliegtuig. Reist met een op hout gestookte houten auto door Rusland tot in de zone van Chernobyl. Filmt een jaar lang zijn buurkinderen aan de rand van de beschaving. Verbetert zijn vliegtuig en stort neer. Fietst door het Marokkaanse Rifgebergte met twee vrienden; ze communiceren met handen en voeten over wat er in de wereld gaande is. Met een onafhankelijke houding beweegt hij zich door het leven en speelt het grote spel van de kunst. Met bravoure, en toch totaal gemeend. 



Links:



Tuesday, January 04, 2011

Zonsverduistering

NL Zonsverduistering gedeeltelijk te zien (NU.nl).

 

UTRECHT - 4 januari 2011. De gedeeltelijke zonsverduistering is vrijwel volledig schuilgegaan achter de wolken. Volgens de Stichting De Koepel in Utrecht hebben alleen mensen met vrij zicht op de horizon iets kunnen zien. 


Bij zonsopkomst rond 8.48 uur was de zon voor driekwart verduisterd. Omdat het nieuwe maan is, bewoog de maan vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs. Twee uur later, rond tien over half elf, was de verduistering afgelopen.
De zonsverduistering was de eerste van vier gedeeltelijke zonsverduisteringen dit jaar. De andere drie (op 1 juni, 1 juli en 25 november) zijn hier echter niet te zien. De eerstkomende gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland is te zien op 20 maart 2015.

 

 De volgende foto is niet van de zonsverduistering maar van de ondergaande maan.

Ondergaande maan

Monday, January 03, 2011

Naema Tahir

NL Naema Tahir.

Tahir: 'Mijn grootste angst is dat ik op een dag denk: ik heb alles gedaan, wat nu?

NOVATV: Een moslima zonder sluier. Zo ziet ze zichzelf graag en daarom heet haar juist verschenen boek ook 'Een moslima ontsluiert'. Naema Tahir is moslim, is allochtoon, maar tegelijk is zij een westerse vrouw die als jurist carrière heeft gemaakt in Europa en kritiek heeft op traditionele moslims die zich op geen enkele manier willen aanpassen. Meer en meer mengt zij zich in het debat over integratie en moslims zoals dat in ons land wordt gevoerd. Op veel punten is zij het eens met Ayaan Hirsi Ali, maar haar toon is een andere.


Naema Tahir (schrijfster en juriste) werd geboren in Groot-Brittannië, waar haar Pakistaanse ouders in de jaren zestig naartoe waren verhuisd. Toen ze bijna tien was verhuisde het gezin naar Etten-Leur in Nederland. Met nog een onderbreking van twee jaar waarin haar moeder met de kinderen in Pakistan woonde, groeide Naema Tahir op in Etten-Leur. Na haar studie rechten in Leiden werkte Tahir als jurist op de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie, en Economische Zaken (1993-2003). In 2000 verbleef ze als rechtshulpverlener voor de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR in Lagos, Nigeria. Vanaf 2003 werkte ze als mensenrechtenjurist voor de Raad van Europa in Straatsburg.

Speakers Academy: Ze is Worldconnector, een rondetafel initiatief van mensen die zich laten inspireren door het Handvest van de Aarde om tot een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereld te komen. Tevens is ze forumlid van de 'Stichting lezen en schrijven', en werkt ze aan een nationale boekenclub om leesbevordering binnen kwetsbare groepen, zoals moslimsgemeenschappen, aan te moedigen.

 
 

In 2005 debuteerde Tahir met de essaybundel Een moslima ontsluiert. Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel beschrijft ze hoe ze in een migrantengezin opgroeide in Groot-Brittannië, Nederland en Pakistan, het tweede deel is een bundeling van gedeeltelijk eerder verschenen essays. In 2006 volgde het vanwege de expliciete erotische verhalen opzienbarende Kostbaar bezit (2006). Hierin schetst ze de lotgevallen van drie vrouwen (allemaal verbonden met Nederland) in Lahore. In Kostbaar bezit wilde ze onder meer laten zien dat vrouwen die ondergeschikt zijn aan de mannen in hun omgeving zich op seksueel vlak macht kunnen toe-eigenen. In 2008 verscheen haar tweede roman Eenzaam heden, over de ontworteldheid van de migrantendochter Dina en in het najaar van 2008 volgt haar sprookjesboek Groenkapje en de bekeerde wolf.


Naema Tahir mengt zich regelmatig in het publieke debat over de Islam en de multiculturele samenleving in Nederland. Haar opiniestukken verschijnen onder meer in de Volkskrant, NRC Handelsblad en tot voor kort in Opinio. 


SiskaMulder.nl: Naema Tahir wordt als vrijgevochten moslima verguisd en geprezen omdat ze zo openlijk over seks schrijft. Haar erotisch getinte roman Kostbaar bezit is een hit. Ambitie te over. En ze zegt wat ze denkt: "Als een fundi dit leest, dan is het: we moeten haar in de gaten houden, want ze heeft haar bek opengedaan."

  • Refdag augustus 2010: Islam, Ideologie of religie?
    • In het programma Buitenhof op 17 oktober 2010 met Frits Bolkestein in debat over het wezen van de islam
    • In januari 2011 debuteert ze als columniste bij Buitenhof. 'Extremisme van islam, joods of christelijke geloof maakt ongeschikt voor democratisch functioneren' stelt zij in haar eerste column