Friday, January 07, 2011

ABCvanMeditatie

NL Mediteren zonder voornemens.


ABCvanMeditatie: Het nieuwe jaar is begonnen. Januari is de maand van de goede voornemens. Wie herkent zich er niet in? Vaker willen mediteren, jezelf beter leren ontspannen, je concentratievermogen willen verbeteren, meer jezelf zijn, beter leren loslaten, meer in het nu willen leven, gezonder en vitaler willen zijn, beter leren te communiceren, meer in balans zijn, authentieker worden, nog succesvoller willen zijn, de baas worden over je gedachten, gemakkelijker je doelen bereiken, niet meer in dezelfde valkuilen willen vallen, ontdekken wat je nu echt wilt, meer met je gevoel in contact willen komen, je potentieel verwezenlijken, minder gedachteactiviteit willen hebben, er alles uit willen halen, creatiever worden, minder door je omgeving geleefd worden, blokkades willen helen, vaker een momentje voor jezelf kunnen creëren, meer willen kunnen geven, minder moeten, jezelf meer accepteren, gelukkig willen zijn en verlicht willen worden. Wie herkent deze thema's en voornemens niet bij zichzelf?



Tot voor enkele jaren geleden bracht het woord mediteren bij velen opgetrokken wenkbrauwen, hocus-pocus gevoelens en soms ook kriebels teweeg. Wat velen niet wisten is dat het o.a. bij mediteren om de kunst van de mentale kracht en zelfbeheersing gaat. Dat we mediteren gebruiken om meer van het leven te genieten omdat we door te mediteren bewuster en relaxter worden. Dat we bij meditatie er naar streven om minder op de 'automatische piloot' te leven, meer tijd in het NU ofwel het moment doorbrengen en bovenal om oplettender te zijn. Het leven is fantastisch, maar we moeten het nog wel even zien! In de huidige maatschappij waarin we steeds drukker en drukker zijn, worden onze hersenen onophoudelijke gebombardeerd met stimuli en krijgen we een steeds grotere behoefte aan ontspanning en rust. Meditatie kan ons hierbij van groot nut zijn en het is dus niet verwonderlijk dat het de laatste tijd zelfs hip begint te worden om te mediteren!


NU.nl 24 januari 2011. Meditatie kan al op korte termijn leiden tot structurele veranderingen in het menselijk brein. Met name de grijze hersenmassa in de hyppocampus blijkt toe te nemen. De dichtheid van de amygdale neemt juist af, wat een positieve uitwerking heeft op zowel angst als stress. Meditatie roept een gevoel op van rust en lichamelijke ontspanning. Bovendien claimen beoefenaars dat ze ook cognitieve en psychologische voordelen ervaren.

NU.nl 28 januari 2011. Mannen en vrouwen die gemakkelijk voor een ander vallen terwijl ze al een relatie hebben, hebben minder controle over een bepaald gebied in de hersenen. Het gebied dat de zelfregulering bepaalt bevindt zich in het voorste gedeelte van de hersenen en bepaalt de mate van cognitieve controle van mensen. Training door het maken van testjes, meditatie of oefening met 'mindfulness' (een bepaalde manier van denken), hebben een gunstige invloed op de zelfregulering.


 Meditatie quotes
  • Many of us have been taught to believe that we are valued for what we do, not just for who we are. “Doing” is important, but to keep life in balance, we also need time to just “be”.' - Henry David Thoreau
  • ‘Meditation is not to escape from society but to come back to ourselves and see what is going on.’ - Thich Nhat Hanh
  • ‘I hope the fans will take up meditation instead of drugs.’ - Jimmy Page van de rockband Led Zeppelin
  • 'Als je terugkeert naar de wortels vind je de zin ... Maar als je uiterlijkheden najaagt mis je de bron'

De Alchemist - Paulo Coelho
De Andalusische schaapherder Santiago koestert van jongs af aan maar één wens: reizen, alle hoeken van de wereld onderzoeken en dan eindelijk te weten komen hoe die in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een queeste. Na vele omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist. Deze beschikt niet alleen over grote spirituele wijsheid, hij kent ook de diepten van het hart waarin de laatste waarheden over onszelf verscholen liggen. Als nomaden dolen wij schijnbaar verloren door een eindeloze woestijn om ten slotte die plek te bereiken waar ook ons hart zich bevindt. Paulo Coelho is een mondiaal fenomeen. Zijn werk gaat in miljoenen exemplaren over de toonbank en is in meer dan dertig talen vertaald. Van 'De alchemist' zijn wereldwijd al rond 6 miljoen exemplaren verkocht. 
1. "Van de Latijns-Amerikaanse schrijvers wordt alleen Gabriel Garcia Marquez meer gelezen dan Paulo Coelho." - The Economist. 2. "'De alchemist' is een hedendaagse versie van 'De kleine prins'. Een magistraal eenvoudig boek." - Miload Pavic. 3. "Paulo Coelho kent het geheim van de literaire alchemie." - Kenzaburo Oë

Link en bron: ABC-van-Mediatie.nl
 

No comments:

Post a Comment