Tuesday, January 18, 2011

Wereld Vrijheid

NL Vrijheid in de wereld.

Vrijheid blijft wereldwijd achteruit gaan (NU.nl) - In de hele wereld was vorig jaar (2010) sprake van een achteruitgang op het gebied van burgerlijke, politieke en economische vrijheid. Niet zo verwonderlijk dat de vrijheidslijst wordt aangevoerd door West-Europa en Noord-Amerika. Nederland krijgt de hoogste en maximale score, zowel op het gebied van politieke rechten als van burgerlijke vrijheden. Er moet echter een kanttekening geplaatst worden bij de dreigende vervolging van journalisten en bloggers die in teksten en tekeningen karikaturen maken over moslims. Rusland en Iran zijn samen met onder meer China, Egypte en Venezuela voorbeelden van hoe het niet moet. Negen landen krijgen de laagst mogelijke score, waaronder Myanmar (Burma), Libië, Noord-Korea, Somalië en Sudan.


Onze vrijheid wordt gevierd op bevrijdingsdag 5 mei. DJ Isis en Ellen ten Damme zijn ambassadeurs van de vrijheid. Zij willen met festivals meer aandacht vragen voor vrijheid. In 2009 vierden ze de vrijheid met een speciale act. Ze benadrukken dat als er geen oorlog heerst het niet altijd betekent dat je vrij bent. Vrijheid kan bijvoorbeeld evengoed beperkt worden door een baas of een dictator. Volgens ten Damme is vrouwenonderdrukking een waste of talent en aan de orde van de dag. Isis beweert dat je vaak denkt dat je in vrijheid leeft, maar dat is volgens haar meestal niet helemaal waar. Bovendien is ze van mening dat je niet altijd zegt wat je denkt en je niet altijd doet wat je wilt, rekening houdt met anderen en je mening en je humeur afstemt op deze personen. Het is helemaal niet erg om, zelfs niet in vriendschappen, het niet met elkaar eens te zijn. Vrij zijn is volgens haar bewust mogen en kunnen kiezen, en zo je eigen leven te vormen.


Commentaar:
In Nederland hebben we al generaties lang geen oorlog, kennen we geen onderdrukking, is er nog steeds persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Zelfs in Europa is persvrijheid niet vanzelfsprekend (zie NU.nl - D66 wil Europese waakhond persvrijheid). Tot op zekere hoogte mogen we denken, zeggen, schrijven, twitteren en bloggen wat we willen. De normen van een beschaafd land bepalen de grens. Zolang we ons niet beledigend, kwetsend of discriminerend uiten mag en kan in principe alles. Een groot goed, waar we dankbaar voor en trots op mogen zijn. Ondanks de minder tolerante houding van het afgelopen decennium moeten we er naar streven om onze naam als tolerant volk weer te verdienen in de wereld. Een volledig doorgevoerde democratie zal echter niet voor iedere cultuur geschikt zijn. Wel zouden we als voorbeeld kunnen dienen en daardoor een substantiële bijdrage kunnen leveren aan een gemeenschappelijke inspanning voor vrijheid in andere delen van de wereld.

No comments:

Post a Comment