NL Dopamine.
Waarom een blogpost over dopamine?
De laatste tijd wordt er steeds meer bericht over experimenten waarbij dopamine een belangrijke rol lijkt te spelen. Zo blijkt luisteren naar muziek de aanmaak van deze genotstof in het brein te kunnen stimuleren. Een ander onderzoek toonde aan dat als er 'Liefde' in het spel is, er veel aktiviteit aanwezig is in de zogenaamde beloningsgebieden van het brein waarin dopamine wordt afgegeven. Hierbij kunnen er delen van de hersenen uitgeschakeld raken of kan zelfs een gedeelte van het brein worden geblokkeerd. Dopamine speelt dus een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. De beloningsgebieden zijn blijkbaar gevoelig voor de aanwezige hoeveelheid van de genotstof dopamine. Helaas blijkt een onbalans in de aanmaak van dopamine een nadelige rol te spelen bij ADHD, schizofronie en de ziekte van Parkinson. Het leek me daarom de moeite waard om er iets in deze blogpost over te vermelden.
Volgens Wikipedia is dopamine is een verbinding die fungeert als neurotransmitter (en soms als hormoon) op diverse plaatsen in het lichaam. Het komt in het menselijk en dierlijk organisme ook voor als precursor van de hormonen adrenaline en noradrenaline. Het speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Positief affect, zoals een prettig gevoel na beloning, blijkt een gunstige uitwerking te hebben op cognitieve prestaties. Volgens de theorie van Ashby speelt hierbij een circuit in de hersenen een rol waarbij dopamine wordt vrijgemaakt in de basale ganglia en vervolgens getransporteerd naar de frontale hersengebieden. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een tekort aan dopamine. Ook bij ADHD is er waarschijnlijk sprake van een onbalans van dopamine. Dopamine speelt tenslotte ook een rol bij schizofrenie.
Muziek zorgt voor aanmaak genotstof in brein (NU.nl en Columnary).
Mensen kunnen intens genieten van het luisteren naar muziek, omdat er onder invloed van muziekklanken dopamine wordt aangemaakt in het menselijk brein.
Als mensen zich laten meevoeren door een mooi stuk muziek, of genieten van een specifiek muzikaal moment, worden die gevoelens zeer waarschijnlijk veroorzaakt door dopamine. Deze ‘genotstof’ die ook vrij komt onder invloed van seks, drugs en cafeïne, wordt vrijwel direct aangemaakt in het brein bij het luisteren naar muzikale klanken.
- Kippenvel: Tijdens een onderzoek, waarbij hersenscans werden gemaakt van mensen die naar muziek luisterden bleek dat er tijdens deze momenten buitengewoon veel dopamine werd geproduceerd in de 'beloningscentra' van hun hersenen.
- Hoogtepunten: De aanmaak van de genotstof nam al toe in de vijftien seconden die vooraf gingen aan de muzikale hoogtepunten. Maar ook als de proefpersonen luisterden naar muziek die niet onmiddellijk voor een kippenvelmoment zorgde, kwam er dopamine los in hun brein. De resultaten van het onderzoek suggereren dat ook mensen die wel genieten van muziek maar geen kippenvel krijgen, de effecten van dopamine ervaren.
- Instrumentele muziek: Bij de studie werd alleen gebruik gemaakt van instrumentale muziek. Daarmee is volgens de wetenschappers aangetoond dat de aanwezigheid van zang en songteksten niet noodzakelijk is om de productie van dopamine te stimuleren.
Liefde blokkeert gedeelte van brein (NU.nl).
Als verliefde mensen naar hun partner kijken, worden er delen van hun hersenen uitgeschakeld.
Er is gebleken dat liefde inderdaad echt 'blind' maakt. Passionele romantische liefde wordt meestal geactiveerd door visuele input en zorgt voor een allesoverheersende en gedesoriënteerde staat. Verder bleek dat er een specifiek patroon van hersengebieden actief werd als de proefpersonen keken naar hun geliefde. Vooral de zogenaamde beloningsgebieden waarin dopamine wordt afgegeven, vertoonden veel activiteit.
Uit een ander onderzoek naar het effect van vrouwentranen op mannen blijkt dat niet dopamine maar feromonen (chemische stoffen die boodschappen overbrengen tussen individuen van eenzelfde soort) betrokken zijn.
Extraverte mensen zijn creatiever (NU.nl).
Een extraverte persoonlijkheid is een voorwaarde voor het presteren bij het uitvoeren van creatieve taken. Gemiddeld genomen wordt er meer van de ‘genotstof’ dopamine aangemaakt in de hersenen van niet-introverte personen. Als ze daarbij ook nog in een goede stemming of flow verkeren, bereikt de productie van dopamine en het creatieve denkvermogen een maximaal niveau.
Links:
No comments:
Post a Comment