Tuesday, December 14, 2010

Kippenvel en muziek

NL Deel I. Kippenvel bij luisteren muziek verklaard (NU.nl). 


AMSTERDAM 9 december 2010 - De mate waarin mensen kippenvel krijgen als ze naar muziek luisteren, wordt waarschijnlijk bepaald door hun persoonlijkheid. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een nieuwe studie.
 
Muziek veroorzaakt vaker kippenvel bij mensen die door hun persoonlijkheid erg open staan voor nieuwe ervaringen. Zij ervaren het gevoel regelmatig, omdat ze over het algemeen meer waarde hechten aan muziek dan mensen met andere karaktertrekken.
Rillingen: “Mensen ervaren veel dingen op dezelfde manier, maar ze krijgen niet altijd op hetzelfde moment kippenvel van muziek. Sommige mensen ontwikkelen bijna nooit kippenvel bij het luisteren naar muziek, terwijl anderen het bijna elke dag wel een keer ervaren.” De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door een grote groep studenten te ondervragen over de momenten waarop ze kippenvel en rillingen kregen van muziek. Ook werd de persoonlijkheid van de proefpersonen gemeten aan de hand van karaktereigenschappen als extraversie, toegeeflijkheid en openheid voor nieuwe ervaringen.  
Lichamelijk: Uit het onderzoek kwam een sterk verband naar voren tussen karaktertrekken en de lichamelijke reactie op muziek. Mensen wiens persoonlijkheid werd gekenmerkt door openheid voor nieuwe ervaringen, ontwikkelden veel vaker kippenvel tijdens het luisteren vnaar muziek. 
Instrument: Volgens de wetenschappers kunnen de onderzoeksresultaten worden verklaard door de manier waarop meer avontuurlijke mensen omgaan met muziek. Zo zouden personen met deze karaktertrek vaker naar muziek luisteren en vaker zelf een muziekinstrument bespelen. Kortom: muziek speelt vaker een belangrijke rol in hun leven en maakt daardoor ook vaker grote indruk.

NL Deel II. Muziek zorgt voor aanmaak genotstof in brein (NU.nl).


AMSTERDAM 10 januari 2011 - Mensen kunnen intens genieten van het luisteren naar muziek, omdat er onder invloed van muziekklanken dopamine wordt aangemaakt in het menselijk brein. Dat hebben Canadese wetenschappers aangetoond.

Als mensen zich laten meevoeren door een mooi stuk muziek, of genieten van een specifiek muzikaal moment, worden die gevoelens zeer waarschijnlijk veroorzaakt door dopamine.
Deze ‘genotstof’ die ook vrij komt onder invloed van seks en drugs, wordt vrijwel direct aangemaakt in het brein bij het luisteren naar muzikale klanken. Dat meldt persbureau AP. Onderzoekers van de McGill Universiteit in Montreal onthullen deze bevinding in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

Kippenvel: De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door tijdens een experiment hersenscans te maken van mensen die naar muziek luisterden. De proefpersonen hadden van tevoren muziekstukken uitgekozen met daarin enkele specifieke momenten waarvan ze kippenvel kregen. Tijdens het onderzoek bleek dat er tijdens deze momenten buitengewoon veel dopamine werd geproduceerd in de 'beloningscentra' van hun hersenen.
Hoogtepunten: De aanmaak van de genotstof nam al toe in de vijftien seconden die vooraf gingen aan de muzikale hoogtepunten. Maar ook als de proefpersonen luisterden naar muziek die niet onmiddellijk voor een kippenvelmoment zorgde, kwam er dopamine los in hun brein. “De resultaten van ons onderzoek suggereren dat ook mensen die wel genieten van muziek maar geen kippenvel krijgen, de effecten van dopamine ervaren”, verklaart hoofdonderzoeker Robert Zatorre op nieuwssite Physorg.com.       
Instrumentele muziek: Bij de studie werd alleen gebruik gemaakt van instrumentale muziek. Daarmee is volgens de wetenschappers aangetoond dat de aanwezigheid van zang en songteksten niet noodzakelijk is om de productie van dopamine te stimuleren. Overigens kozen de proefpersonen tijdens het experiment voor liedjes in de meest uiteenlopende stijlen: van klassiek tot punk en zelfs muziek van doedelzakken.
 

No comments:

Post a Comment