Saturday, November 06, 2010

Mulisch Herenclub

NL De Herenclub.

De Herenclub (copyright NU&toen)

Het exquise eetclubje afgebeeld op bovenstaand schilderij telt inmiddels wat minder tafelgenoten. Wie zijn er nog over van deze vriendenclub? Voor zover ik kan nagaan: Adriaan van Dis, Marcel van Dam, medeoprichter van D66 Hans Gruijters, Veltman, Cees Nooteboom, Gerrit Komrij, musicus Reinbert de Leeuw, kunstenaar Jeroen Henneman, Rudi Fuchs en journalist/columnist Henk Hofland (zie onderaan de post). Wim Duisenberg, componist Peter Schat en W.L. Brugsma behoorden ook tot het illustere gezelschap. Jounalist en columnist Jan Blokker zal worden gemist vanwege zijn satirische stukjes over de linkse mode. De bevlogen sociaal-liberale politicus/D66-prominent Hans van Mierlo (H.A.F.M.O.) wist mede door zijn vernieuwende ideeen, door de oprichting van de nieuwe partij D66, mijn politieke interesse te wekken
copyright Hans Werkman
Kik Zeiler, De Herenclub, olieverf op doek, 1985.
Van links naar rechts: Wim Duisenberg, Hans van Mierlo, Peter Schat, Henk Hofland, Martin Veltman, Harry Mulisch, Han Lammers, Reinbert de Leeuw, Gerrit Komrij, Marcel van Dam, André Spoor, Hans Gruijters, Jeroen Henneman. Op de papieren rechts op tafel zijn de portretten van Cees Nooteboom en W.L. Brugsma te ontdekken. Het portret links aan de wand stelt de restauranthouder H.F. Wünneberg voor.



'Literair alchemist' Harry Mulisch heeft een zeer indrukwekkend oeuvre nagelaten dat helaas nooit met de Nobelprijs voor de Literatuur is gehonereerd. [citaat: Met zijn opus magnum De ontdekking van de hemel heeft hij alle mythologische en filosofische registers opengetrokken. Mulisch heeft altijd geleefd alsof hij onsterfelijk is. Een vroege dood, zo schreef hij eens, beschouwde hij als 'een gebrek aan talent'. 'Nu hoef ik alleen nog maar dood te gaan en dan kan het feest beginnen.' Zo besloot Harry Mulisch, de schrijver die ooit opmerkte dat zijn sterfelijkheid 'eerst maar eens bewezen moet worden', een gesprek over zijn eigen uitvaart.] Dat 'feest' vond dus plaats op 6 november 2010 (uitvaart). Wellicht interessant om te vermelden dat Joost Zwagerman door Mulisch werd beschouwd als zijn kroonprins. Het restaurant van Joop Braakhekke vormde het wekelijks decor van het eetclubje. 
Columnist Max Pam heeft een satirische roman over de Herenclub geschreven, waarin Mulisch als het personage Horus Mimir herkenbaar is. Mijn favourite boeken, van zowel Dan Brown als Harry Mulisch, hebben een citytrip naar Rome een onvergetelijke culturele dimensie gegeven. 

Harry Mulisch                                                                               Hans van Mierlo 
Henk Hofland

14 december 2010 - De P.C. Hooftprijs 2011 (NU.nl) is toegekend aan Henk Hofland. Bij de eeuwwisseling werd hij uitgeroepen tot journalist van de eeuw. De journalist ziet zichzelf als een vrolijke zwartkijker. Hij uit in zijn columns graag zijn ergernis over moderne verschijnselen als reclame, taalvervuiling, het vrijemarktdenken en het oprukkende autobezit, maar blijft blijmoedig naar elke nieuwe dag uitzien. 


Websites en Video's:

Herdenkingsdienst in de Stadsschouwburg op het Leidseplein

1 comment: