Wednesday, January 12, 2011

Hemelfoto en Kepler-10b

NL Grootste hemelfoto ooit. (NU.nl)


11 januari 2011. "Astronomen presenteren grootste hemelfoto ooit. Tijdens de bijeenkomst van de American Astronomical Society in Seattle (VS) is de grootste digitale kleurenfoto gepresenteerd die ooit van de hemel is gemaakt. De foto telt meer dan een biljoen beeldpunten en is samengesteld uit miljoenen afzonderlijke opnamen die het afgelopen decennium zijn genomen in het kader van de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) - een grootschalige verkenning van de sterrenhemel. 

De komende jaren zullen de afstanden tot meer dan een miljoen sterrenstelsels worden gemeten. Deze tijdrovende klus moet uitmonden in een gedetailleerde driedimensionale kaart van het ons omringende heelal. De hoop bestaat dat deze 3D-kaart meer inzicht zal geven in de donkere energie - de mysterieuze kracht die het heelal versneld laat uitdijen."

NL Kepler-satelliet ontdekt zijn eerste rotsachtige planeet. (NU.nl)


Artist concept of Kepler-10b
11 januari 2011. "De planeet - die de aanduiding Kepler-10b heeft gekregen - is slechts 1,4 keer zo groot als de aarde en daarmee de kleinste die ooit buiten ons zonnestelsel ontdekt is. Kepler maakt gebruik van een gevoelige lichtmeter om de kleine helderheidsafname te kunnen meten die optreedt als een planeet vanaf de aarde gezien vóór zijn moederster langs beweegt."  

Links: *sNASA-video  

No comments:

Post a Comment